Prima pagina » Cum recunosti pietrele pretioase?

Cum recunosti pietrele pretioase?

Golden ring and diamond

Atunci cand cumparam bijuterii cu cristale si pietre semipretioase este important sa recunoastem cand  pietrele sunt originale sau cand sunt imitatii macar pentru a estima pretul pe care il merita de fapt. Sunt foarte multi vanzatori care mizeaza pe lipsa de cunostinte ale clientului care cumpara si cer uneori sume absolut exagerate pentru niste pietre false.

Sunt mai multe metode prin care se poate evalua daca pietrele sunt reale sau false, dar cea mai sigura ar fi apelarea la un specialist de incredere cum ar fi Atelierul de Bijuterii Cristian Bunda 2000 SRL din Bucuresti Sector 6

Daca totusi trebuie sa cumparati chiar dumneavoastra si nu reusiti sa ajungeti la bijuteria noastra, atunci va recomandam mare atentie, pentru de obicei criteriile dupa care se cumpara pietrele si bijuteriile sunt in mare parte de natura estetica si sunt reprezentate de culoarea si de frumusetea pietrei.

Trebuie sa mentionam cele 2 mari categorii de pietre care se pot gasi in comert: pietrele naturale (cele mai valoroase) si pietrele de sinteza (acestea au o valoare foarte mica si sunt de multe ori oferite ca fiind naturale pentru a se castiga niste bani necinstit) Comparativ cu pietrele sintetice sau cu cele de sticla, pietrele naturale au – in cazul in care se vad in lumina – mici bule de gaz, lichid sau anumite incluziuni si fisuri. Pietrele sintetice sunt mereu clare si transparente, dar si fara impuritati de orice fel.

In general, pretul ar trebui sa fie primul indiciu ca piatra pe care o vreti nu este naturata si deci imitatiile trebuie sa fie mai ieftine.

Greutatea pietrelor este foarte importanta. Cele din materiale plastice sunt ceva mai usoare si cele din sticla sunt la fel de grele precum si pietrele naturale. In acest caz temperatura poate sa ne fie de ajutor pentru a identifica un fals, pentru ca sticla pe care temperatura din mediul ambiant o incalzeste ajunge mult mai repede la o temperatura mare, in timp ce o piatra naturala se va incalzi mult mai greu.

De asemenea, se poate tine cont si de uniformitate. Intr-un sir pietrele sintetice sunt foarte uniforme pe cand pietrele naturale sunt foarte rar perfecte ori identice. Sunt si unele pietre de sinteza care au fost declarate geme si dintre ele va vom prezenta pe cele mai des gasite:

  • Opalitul este cunoscut sub numele de cuart, cuart opalizat si opal mare. Toate denumirile sunt comerciale si sunt folosite pentru a putea defini sticla sintetica si pe cea opalescenta.
  • Piatra soarelui – mai exista si o alta varianta a sa denumita piatra lunii. Aceste imitatii se fac cu sticla. Piatra soarelui maro, albastra si verde  sintetica si se poate obtine in laboratoare prin tratare chimica si fizica a sticlei cu flacara destul de saraca in oxigen acolo unde se adauga particulele minuscule din cupru. In urma racirilor cuprul existent in ea devine uniform distribuit si reflecta aceasta lumina prin materialele sticloase si transparente care se afla in jurul sau.
Shopping Cart
Scroll to Top